Elize van den Berg pianiste

Lees hieronder de laatste nieuwtjes

Op zondag 6 april 2025 was ik voor het eerst juryvoorzitter bij de EPTA graadexamens

 

Sorry voor de saaie foto! Maar aan deze fleurige Getuigschriften en rozen kun je wel zien dat in deze sessie iedereen is geslaagd!

De EPTA graadexamens worden door leden voor leden georganiseerd, op vrijwillige basis dus. De afgelopen jaren ben ik weleens gastvrouw geweest en jurylid bij onze graadexamens, veel werd ik niet gevraagd vanwege mijn bestuursfunctie bij EPTA. Nu was het zover dat ik juryvoorzitter mocht zijn bij de graadexamendag in Amstelveen. Dat vond ik best spannend! We hadden twee sessies met 4 en 5 deelnemers in verschillende niveaus. Er deden zelfs twee kandidaten F examen! Het hoogst mogelijke niveau waarin je examen kan doen. Voorbeelden van stukken van graad F zijn: Deel 1 en 3 van de Pathetique sonate van L. v. Beethoven en Sinfonia nr. 15 van J.S. Bach. De coördinator van de locatie regelde alles rondom de dag, de vrijwilligers, de gastheren en dames, de juryleden, de theoriebegeleiders, de lunch, de presentjes, noem maar op. Zij heette de kandidaten en het publiek welkom. Daarna was het aan mij de taak om de techniekoefeningen (toonladders en drieklanken) te vragen aan de kandidaten waarna ze de stukken die ze hadden voorbereid, achter elkaar mochten spelen. Na het speelexamen was het theorie-examen en de jury gaat dan in beraad. Ik moest met mijn collega jurylid per kandidaat een beoordelingsformulier invullen. Als de kandidaat geslaagd was voor het speel- en het theorie-examen, mocht ik aan het eind van de sessie het getuigschrift uitreiken met een top en een tip. Het was een goed georganiseerde dag met heel goed voorbereide leerlingen, kortom, een geslaagde dag!

PS: Van mijn eigen leerlingen hebben er in het verleden een aantal examen gedaan in graad A2, B2 en C1.

Toelaatbaar! 

 

Op 31 maart 2025 deed een leerling van mij toelating voor de vooropleiding van het conservatorium van Utrecht. Hij is toelaatbaar en nu wachten we in spanning tot hij hoort of er plek voor hem is in het komende studiejaar…

Hij heeft er hard voor gewerkt en de afgelopen maanden hebben we veel tijd besteed aan de voorbereidingen; Luisteren bij voorspeelavonden of eindexamens bij conservatoria, theorielessen, extra pianolessen en voorspelen bij hoofdvakdocenten. Nadat zijn theorie-examen goed genoeg bevonden was voor de vooropleiding hebben we zelfs op zondagavond nog een keer een pianoles gehad als voorbereiding op het speelexamen. Pfff…. Het was alle moeite waard want dit is het resultaat waar we het voor deden! Ik vind het extra knap omdat hij net 17 jaar is en nog maar 3 jaar pianoles heeft. 

Hoevaak komt het voor dat een leerling aangeeft aan het conservatorium piano wil studeren? In de 16 jaar dat ik lesgeef, drie keer! 

Wil jij graag ergens naartoe werken met je pianospel?

 

Dat is mogelijk als je op pianoles zit bij mij. Ik ben lid van de EPTA, een vakvereniging voor pianisten en pianodocenten die piano-examens op verschillende niveaus organiseren. Als je slaagt voor het speel- en het theorie-examen, krijg je een getuigschrift mee naar huis. 
Zoals je op sommige muziekscholen elk jaar examen doet, kun je bij mij op les dus ook meedoen aan piano-examens.

Het werkt als volgt:
Je overlegt met mij voor welk niveau (welke graad) je examen wil doen. Ik schrijf je begin janauri in op de website www.eptanederland.nl/graadexamens/. Je geeft een voorkeur op voor een locatie. We bereiden een aantal toonladders en drieklanken voor, we zoeken uit een enorme database 5 à 6 stukken uit om te spelen en je leert de vereiste theoretische kennis in de lessen. Het examen bestaat uit een speelexamen voor een jury en publiek en een theorie-examen. Als dit geweest is, gaat de jury in beraad en is daarna de uitslag en de uitreiking van de getuigschriften. De graden gaan van A1 t/m F, in principe zou je elk jaar mee kunnen doen. In januari 2026 kun je je aanmelden voor de examens in maart en april 2026.

 

Geslaagd leerlingenconcert op 1 juli 2023 

 

Met werken op het programma van Chopin, Bach, Proksch, Miles en andere componisten was het leerlingenconcert weer een succes! Met een dosis gezonde spanning hebben alle leerlingen een mooi optreden gegeven. Daarna was het tijd om na te praten onder het genot van een drankje en een borrelhapje. Dankzij mijn lieve moeder en zusje, die achter de bar stonden, was het weer mogelijk om het concert op basis van een vrijwillige bijdrage te organiseren. Volgens mij is iedereen, net als ik, met veel nieuwe inspiratie weer naar huis gegaan. 

Elize